Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În această lecţie video veţi învăţa cum să descărcaţi pachetul Joomla! 2.5 pe calculatorul vostru, in vederea instalări sale pe un web server local (localhost).

Joomla rulează pe un server care respectă următoarele cerinţe:

·         Web server (Apache, Microsoft IIS, Nginx, etc.)

·         PHP

·         SQL Database (MYSQL, MSSQL, PostgreSQL)

Pentru a verifica cerinţele minime de rulare al unui site Joomla, pentru fiecare versiune,  vizitaţi www.joomla.org/technical-requirements.html.

Joomla poate fi instalat pe Linux, Windows şi Mac OS X. Deşi, web server-ul recomandat este Apache, voi puteţi utiliza, de asemenea, Micorsoft Internet Information(IIS), pe care mulţi utilizatori îl au deja instalat în Windows XP, Vista, Windows 7.

Codul Joomla este scris, în principal, în PHP, deşi veţi găsi şi alte tipuri de fişiere în interiorul sistemului, cum ar fi: html, css, javascript, xml. Iar, pentru imagini veţi găsi următoarele formate de fişiere: gif, png jpg.  Joomla utilizează ca bază de date MySQL.

Joomla este un sistem de management al conţinutului – Content Management System (CMS) care vă permite să creaţi şi să gestionaţi cu uşurinţă conţinutul unui site web. Nu este obligatoriu să fiţi programator sau dezvoltator web pentru a crea, instala, configura şi administra un site Joomla.

Un Content Management System – CMS- păstrează separat conţinutul de aplicaţiile sau extensiile (plugin-uri, şabloane, extensii, module, componente) utilizate în cadrul acestui sistem. Acest lucru este foarte important deoarece puteţi modifica aceste aplicaţii fără a fi necesar să modificaţi conţinutul. De asemenea, atât conţinutul cât şi partea de administrare a site-ului pot fi modificate cu ajutorul unui panou de control.

Joomla nu este numai un Content Mangement System – CMS. Este şi un software open-source ( gratuit) distribuit sub o licență publică – General Public License(GPL). Ca urmare, Joomla este gratuit poate fi folosit de către ORICINE! Este, de asemenea, gratuit de a fi distribuit către alţii şi deschis pentru a fi modificat conform cerinţelor voastre.

De asemenea, Joomla este un cadru (framework) pentru construirea de aplicaţii web rapide, cunoscute sub denumirea de extensii – plugin-uri, module, componente, şabloane (templates).