Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Selecţiile bazate pe forme sunt, probabil, cele mai simple de făcut. Aceste selectii le utilizăm atunci când dorim să selectam o parte dreptunghiulară, eliptică (elipsă, ovală), un rând sau o coloană dintr-un document. Photoshop ne pune la dispoziţie pe bara sa de instrumente, următoarele selectii prin forme :

 • The Rectangular (dreptunghiular)
 • Elliptical Marquee Tools (elipsă, oval)
 • The Single Row (un singur rând)
 • Column Marquee Tools (o coloană)

Intrumentele de selecţie dreptunghiulară şi eliptică (The Rectangular and Elliptical Marquee Tools)

Intrumentele de selecţie dreptunghiulară şi eliptică sunt cele mai de bază selecţii care se fac Photoshop. Se găsesc pe bara de instrumente după (Move Tool) în partea de sus. Pentru a activa aceste instrumente mergeţi cu mouse-ul deasupra şi daţi un click stânga cu mouse-ul. Dacă veţi da un click cu dreapta mouse-ului pe acest instrument, atunci va apare un meniu cu toate instrumentele de selecţie prin forme, după care selectaţi instrumentul de care aveţi nevoie. Pentru a selecta aceste instrumente de selecţie puteţi utiliza şi comanda scurtă M de la tastatură sau Shift+M pentru ale inter-schimba. Selecţia dreptunghiulară sau eliptică este uşor de făcut, click pe una dintre aceste selecţii, după care cu stânga mouse-ului trageţi dimensiunea selecţie pe care o doriţi. De asemenea, în momentul în care aţi selectat o forma de selecţie, pe bara de opţiuni avem mai multe tehnici şi instrumente de selecţie, şi anume:

 • Mută selecţia. Faceţi clic oriunde în zona selectată şi apoi glisaţi pentru a deplasa selecţia într-o altă parte a documentului (cursorul se transformă într-o săgeată mică).
 • Adăugaţi la selecţie (Add to the selection).  Când faceţi clic pe "Adăugaţi la selecţie" de pe bara de opţiuni este util să apăsaţi şi menţineţi apăsată tasta Shift. Photoshop pune un semn + sub cursor pentru a vă înştiinţa că vor fi adăugate alte selecţii la selecţia curentă.
 • Scădere din selecţie (Subtract from the selection). Dacă faceţi clic pe "scade din selecţie" sau apăsaţi şi menţineţi apăsată tasta ALT. Photoshop pune un semn - sub cursor pentru a vă înştiinţa că vă aflaţi în acest mod. Practic, cu această opţiune deselectaţi o parte din selecţia anterioară.
 • Intersectare o selecţie cu alta (Intersect one selection with another). Dacă faceţi clic pe "intersectare selecţie", Photoshop vă permite să trasaţi o altă selecţie care se suprapune pe selecţia anterioară. Este un pic confuz, dar nu vă faceţi griji deoarce am să vă explic în videotutorialul de mai jos cum se face această selecţie. Puteţi utiliza şi taste rapide, cum ar fi Shift + Alt pentru a activa această tehncă, Photoshop va pune un semn x sub cursor pentru a vă înştiinţa că vă aflaţi în acest mod.
 • Pene de selecţie (Feather the selection). Dacă doriţi să atenuaţi marginile selecţiei, deoarece se amestecă în fundal sau cu o altă imagine, utilizaţi pene de selecţiei. Aveţi posibilitatea să introduceţi o valoare în pixeli,  înainte de a crea selecţia.Un penaj de selecţie vă permite să estompaţi uşor colţurile marginilor.
 • Aplicare anti-aliasing. Ca penaj, anti-aliasing înmoaie uşor selecţia, astfel încât să se încadreze mai bine, deşi cu anti-aliasing  nu se poate controla cantitatea de dedurizare (reducere exces). Este o idee bună să lăsaţi această casetă activată numai în cazul în care doriţi selecţia să fie super-clară şi, eventual, zimţate şi într-un bloc de margini.
 • Constrânge de selecţie (Constrain the selection). Dacă doriţi să limitaţi selecţia la o dimensiune fixă, puteţi selecta Fixed Size ​​sau Fixed Ratio din meniul pop-up Style şi apoi introduceţi dimensiunea dorită în câmpurile de lăţime şi înălţime. Dacă lăsaţi opţiunea Normal selectată, puteţi desena orice selecţie pentru dimensiunea pe care o doriţi.