Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

In acest videotutorial veti invata cum sa realizati gruparea pe interval a datelor statistice in Excel 2007. Grupările statistice se utilizează cu precădere pentru centralizarea datelor de masă obţinute printr-o observare organizată. După ce am făcut o grupare simplă sau combinată a datelor, de foarte multe ori, dorim să continuăm prelucrarea şi sistematizarea datelor pentru o mai bună cunoaştere a  fenomenului statistic. Pentru aceasta putem utiliza gruparea pe intervale, care presupune centralizarea datelor statistice pe intervale de variaţie (clase) .

Intervalul de variaţie reprezintă  diferenţa dintre limita inferioară şi limita superioară a clasei (intervalul) respective Pentru gruparea pe intervale se recomandă respectarea următoarelor criterii:

  • Utilizarea unui număr moderat de grupe. De obicei, se recomandă între 5 până la 20 de grupe, în funcţie de necesităţi. În general, utilizaţi mai puţine intervale pentru o serie mai mică de date şi intervale mai multe pentru un serie mai mare de date. Cu toate acestea, folosirea unui număr prea mic de intervale tinde să condenseze datele prea mult, iar informaţiile pot fi pierdute. Folosind un număr prea mare de intervale face ca datele să fie întinse într-un număr prea mare de intervale, iar interpretarea lor să nu fie elocventă deoarece avem un număr mic de date într-un interval.
  • Limitele de interval să se exprime, pe cât posibil, prin numere rotunde
  • Intervalele trebuie să se excludă reciproc, astfel încât să nu se suprapună, iar valorile să poată să fie plasate într-o singur interval.
  • Intervalele să fie cuprinzătoare, astfel încât să conţină toate valorile posibile care să ofere informaţii analitice suficiente pentru interpretarea lor statistică.
  • Pe cât posibil, intervalele trebuie să fie de variaţie (lăţime) egale. Distanţele (variaţia) dintre cea mai mică valoare şi valoarea cea mai mare în fiecare interval să fie aceeaşi (egală) pentru toate intervalele.
  • Să se evite formarea de intervale goale, adică să nu cuprindă date (valori).

Urmăriţi tutorialul video de mai jos pentru explicaţii mai detaliate: