Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In aceasta lectie video vom face o aplicatie in limbajul C, care genereaza tabla inmultirii cu numere de la 1 la 10. Această aplicaţie este foarte utilă pentru elevii de liceu sau pentru oricine care se află la început de drum în cunoaşterea limbajului de programare C. Este o aplicaţie simplă, dar ingenioasă care ne arată cum putem folosi limbajul de programare C pentru a rezolva o serie de probleme pratice din matematică, în cazul de faţă, dar şi din alte domenii.

În această aplicaţie la început am declarat două variabile de tip întreg col şi lin. Variabila col o utilizez pentru a crea coloanele tablei înmulţirii şi variabila lin pentru a crea liniiile tablei înmulţirii. Această aplicaţie în limbajul C efectueză tabla înmulţii de la 1 la 10. Acest lucru puteţi să-l modificaţi simplu dacă veţi schimba condiţiile din cadrul buclelor for, adică în loc de 11 veţi folosi o altă cifră.

Observaţi că în aplicaţia C utilizez două bucle sau structuri iterative for:

for(lin=1;lin<11;lin++)- bucla exterioară care va crea liniile tablei înmulţirii

for(col=1;col<11;col++) - bucla interioară care va crea coloanele tablei înmulţii

printf("%4d",col*lin); - această linie de cod va efectua operaţiile de înmulţire, deoarece conţine expresia col*lin, după care va afişa rezultatul înmulţirilor.

printf("\n"); - această linie de cod va deplasa cursorul pe o nouă linie.

/*tabla inmultiri de la 1 la 10*/

#include<stdio.h>

 

void main()

{

int col, lin;

 

for(lin=1;lin<11;lin++)//bucla exterioara

{

for(col=1;col<11;col++)//bucla interioara

printf("%4d",col*lin);

 

printf("\n");

}

}