Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Un calculator este un dispozitiv capabil să execute diverse calcule şi decizii logice, la viteze de  milioane (chiar miliarde) de ori mai repede decât oamenii. Un calculator personal puternic poate efectua într-o secundă atâtea calcule cât poate face un om într-o viaţă.

Calculatoarele procesează date cu ajutorul unor seturi de instrucţiuni numite programe de calculator. Aceste programe de calculator sunt realizate de anumite persoane calificate care poartă denumirea de programatori.

Programele care rulează pe un computer mai sunt cunoscute şi sub denumirea de software, prescurtat soft.

De asemenea, atunci când ne referim la componentele fizice folosim termenul de hardware sau prescurtat hard.

Un calculator constă dintr-o varietate de dispozitive electronice şi mecanice, cum ar fi:

 • Dispozitive periferice:
  • De intrare: tastatura, mouse-ul.
  • De ieşire: monitorul, imprimata, boxele audio.
  • De intrare-ieşire: unităţile de disc.
 • Memoria principală internă:
  • RAM – random access memory – memorează programele din calculator în timp ce acestea sunt executate. Informaţiile stocate în RAM se pierd după ce calculatorul a fost stins.
  • ROM – read-only memory -  valorile stocate în ROM sunt întotdeauna acolo, indiferent dacă este pornit sau nu calculatorul. Memoria ROM este utilizată în principal pentru stocarea programelor de sistem care stau la dispoziție în orice moment. Unul dintre ele este BIOS, stocat pe o memorie ROM, numită SYSTEM BIOS ROM. Stocarea fiind pe memoria ROM, programul este disponibil odată cu pornirea calculatorului pentru a introduce setările.
 • Microprocesorul – coordonează şi supraveghează funcţionarea celorlalte dispozitive ale calculatorului. Totodată, este responsabil cu realizarea diverselor operaţii de calcul, cum ar fi adunarea, scăderea, înmulţirea etc. şi operaţii logice, cum ar fi compararea a două înregistrări etc.
 • Dispozitive secundare de stocare sau memoria externă – hard discul, CD/DVD, usb stick etc.

În calculator informaţia este reprezentată în cod binar. Binar înseamnă existenţa a două stări, care prin convenţie sunt 0 şi 1 sau „fals” şi „adevărat”.
Un bit este o cifră binară, putând avea valoarea 0 sau 1. Pentru reprezentarea în binar a diferitelor tipuri de informaţii (date) există convenţii de reprezentare, definite standarde, cum ar fi:

 • ASCII – reprezentarea în binar a caracterelor alfabetului englezesc şi a diferitelor semne speciale, cu sau fără echivalent grafic. Presupune utilizarea a 8 poziţii binare.
 • Unicode – presupune utilizarea a 16 poziţii binare, necesare pentru reprezentarea simbolurilor grafice specifice tuturor limbilor.

De regulă, memoria calculatorului este organizată în grupe de 8 biţi. O celulă de memorie de 8 biţi se numeşte octet (engl. byte).


1 octet = 8 biti

Octetul este suficient pentru memorarea unui caracter ASCII.
Multipli octetului:


Denumire

Număr de octeți

Puterea a lui 2

Octet

1

Kilooctet (kilobyte), KB

1024

Megaoctet (megabyte), MB

1 048 576

Gigaoctet (gigabyte), GB

1 073 741 824

Teraoctet (terabyte), TB

1 099 511 627 776

Fiecare celulă de memorie (1 octet) are  şi o adresă de memorie care permite accesarea. Adresa unei celule şi conţinutul ei sunt mărimi care nu au nimic în comun.
Exemplu de reprezentare a informaţiei în memoria principală:

0100 1001

8

A

 

D

 

R

 

E

 

S

 

E

1100 1100

8

0110 1110

6

0110 1110

5

0000 0001

4

0110 1011

3

0101 0001

2

1100 1001

1

0100 1111

0

 

Cifrele 0,1,2,3,4,5,6,7,8 reprezintă adrese de accesare a unei celule de memorie, iar seriile de 8 biţi (1 octet), adică 0100 1001, reprezintă conţinutul unei celule de memorie sau informaţiile înregistrate binar (serii de 0 sau 1) în celulele de memorie.
Microprocesorul calculatorului poate accesa o celulă de memorie (un octet) de la o adresă dată pentru a realiza două funcţii:

 • Poate scrie în celulă. Adică, poate să schimbe conţinutul anterior al celulei cu o nouă valoare.
 • Poate citi valoarea din celulă. Poate obţine o copie a conţinutului celulei. Conţinutul celulei rămâne neschimbat.

Files:
introducere_programare_calculator
Date 2014-03-23 Filesize 369.93 KB Download 211