Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

O funcţie este o colecţie de instrucţiuni care efectuează o anumită sarcină. Funcţiile sunt utilizate pentru a nu scrie acelaşi cod de mai multe ori în cadrul unui  program. Practic, un program va fi împărţit în bucăţi mai mici, fiecare dintre ele vor realiza o anumită sarcină.

În felul acesta vom putea scrie mai uşor şi mai simplu un program, în special, cele de dimensiuni mai mari şi mai complexe. De asemenea, vom putea gestiona, după aceea, mult mai bine acel program de dimensiuni mai mari, deoarece pentru o anumită sarcină avem o funcţie. Practic, fiecare funcţie va rezolva o anumită parte a programului ca întreg, iar acestea vor fi executate de compilatorul C++ în ordinea dorită de a rezolva sarcinile respective într-un program ca întreg.

Pentru a înţelege mai bine acest mod de lucru cu funcţii vom lua un exemplu din practică. Să ne imaginăm o fabrică de automobile. Atunci când un automobil este fabricat, acesta este asamblat din componente şi piese separate. Unele dintre aceste componente şi piese sunt realizate de firma însăşi, iar altele de companii diferite. La fel funcţionează şi un program realizat pe bază de funcţii. Fiecare funcţie reprezintă o componentă” sau „piesă” din acel program, iar la sfârşit vom „asambla” toate funcţiile într-un program ca întreg.

Până în prezent noi am utilizat funcţia principală main pentru a crea exemple de programe de mici dimensiuni.

Mai jos aveţi o comparare a două programe : un program care este scris în funcţia principală main şi altul care împarte un program în părţi mai mici, fiecare dintre ele gestionate de o funcţie.

Program scris cu funcţia principală main:

int main()

{

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

instructiuni;

}

 

Program împărţit în părţi mai mici, fiecare parte este rezolvată de o funcţie: