Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Prin această modalitate stilurile se definesc în exteriorul documentului (X)HTML, într-un fişier extern având extensia css , care va fi inclus în pagina web prin intermediul elementului <link>. În felul acesta putem utiliza un fişier css pentru o pagină web sau mai multe sau chiar pentru un site întreg, definind doar o singură dată stilurile css. Desigur, într-un document (X)HTML putem avea legături către mai multe fişiere css.

Opinii Pro

Mai întâi de toate, când vă gândiţi la stiluri pentru un site vă recomand cu căldură să vă gândiţi numai şi numai la stiluri externe şi nu la stilul inline.
În al doilea rând trebuie să ştiţi că atunci când browser-ul accesează foaia de stil – CSS, aceasta se încarcă în memoria cache, ceea ce înseamnă că foaia de stil css nu mai trebuie descărcată din nou. Câteva cuvinte utile despre memoria cache: este o colecţie de date ce sunt o copie a valorilor originale stocate altundeva înaintea memorie RAM/ROM. Cu alte cuvinte, memoria cache este o memoria temporară de stocare a datelor unde datele utilizate în mod mai frecvent pot fi stocate, pentru a avea un acces mai rapid la ele. Odată ce datele au fost stocate în cache, în viitor datele vor fi luate de aici, decât să se încerce readucerea datelor originale, astfel încât timpul mediu de acces este mai mic.
Ca urmare a acestui fapt, înseamnă că paginile web se încarcă mai rapid şi, totodată, utilizează mai puţină lăţime de bandă decât dacă am folosi stilul inline sau stilul intern de încorporare a stilurilor css în antetul (head-ul) paginii web.

Opinii contra
În ceea ce priveşte opiniile contra nu sunt foarte multe. Un singur aspect am putea adăuga şi anume acela că dintr-un motiv oarecare fişierul extern s-ar putea să fie indisponibil, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

Exemplu nr.1:

h1{
font-family: Times New Roman;
color: #FF0000;
text-decoration: underline;
font-style: italic;
}

 

p {
font-family: Times New Roman;
font-size: 14 px;
background: yellow;
}

Exemplul de mai sus îl vom denumi style.css şi-l vom introduce într-un document (X)HTML printr-o legătură sau link în felul următor:

<html>
<head>
<title> Inserarea unei foi de stil – CSS</title>
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”style.css” title=”foaie de stil” />   
</head>

<body>
<h1> Titlul</h1>
<p> Un paragraf</p>

</body>
</html>

În schimb, dacă doriţi să inseraţi mai multe fişiere css într-o pagină web atunci veţi folosi mai multe legături (link-uri) în antetul (head-ul) documentului (X)HTML:

<html>
<head>
<title> Inserarea unei foi de stil – CSS</title>
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”style.css” title=”foaie de stil” />   
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”menu.css” title=”foaie de stil” />


<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”footer.css” title=”foaie de stil” />
---------------
</head>
<body>

</body>

</html>