Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

O variabilă este o locaţie de memorie care stochează date care pot fi schimbate în timpul execuţiei unui program. Variabilele sunt declarate cu ajutorul cuvântului cheie var. Exemple valide de declarare a variabilelor:


var n;
var nVal;
var num;
var n_Val;
var num125;

Numele variabilelor pot conţine litere mari, mici, numere, dar nu pot începe cu un număr. De asemenea, variabilele nu pot conţine cuvântul cheie var, spaţii, semne de punctuaţie, cu excepţia caracterului de subliniere (_)(underscore). Exemple de declaraţii nevalide de variabile:


var 2Numar;
var n val;
var var;
var n%Val;
var n-Val;

Pot fi declarate variabile multiple pe aceeaşi linie de cod:


var n, m, nVal;

De asemenea, aceste variabile pot fi iniţializate pe aceeaşi linie de cod:


var n = 5, m = „javascript”,  nVal = 20;

Tipuri de variabile
Variabilele din JavaScript nu sunt puternic tipizate. Nu este necesar ca variabilele să fie predeclarate întregi, reale – float sau double, şir de caractere. Tipul de dată deţinut la un moment dat de către o variabilă în JavaScript poate fi schimbat într-un alt tip de dată prin reatribuire. Spre exemplu, o variabilă n la început deţine un integer, după o altă atribuire a  variabilei cu un string, variabila va deţine string-ul:


var n = 10;
var n = „Acesta este un string”;

Domeniul de vizibilitate a variabilelor
Domeniul de vizibilitate a variabilelor se referă la aria de vizibilitate a variabilelor în cadrul unui cod de program javascript. Variabile sunt globale când ele sunt definite în exteriorul unei funcţii şi sunt vizibile în întregul cod javascript. Variabilele globale pot fi accesate din orice parte a unui program JavaScript. Variabilele definite în cadrul unei funcţii au domeniul de aplicare exclusiv în interiorul  funcţiei şi se numesc variabile locale. Aceste variabile nu pot fi accesate din exteriorul funcţiei. Parametrii unei funcţii au domeniul de vizibilitate local, de asemenea.
Iată câteva exemple pentru a înţelege domeniul de aplicare a variabilelor:


<html>
<head>
<title>Variabile | Java Script</title>
<script type="text/javascript">
var n = "Variabila Globala.";
function domAplic(m)
{
alert(n);
alert(m);
}
function domAplic1()
{
alert(n);
}
domAplic("Acesta este un Argument");
domAplic1();
</script>
</head>
<body>
</body>
</html>

Codul de mai sus defineşte două variabile: o variabilă globală n şi o variabilă locală m, parametrul funcţiei domAplic(). Prin apelarea funcţiei domAplic() şi domAplic1(), conţinutul acestor variabile va fi afişat cu ajutorul unor ferestre alert, deoarece în interiorul acestor funcţii am utilizat funcţia alert().